Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01 09:52 - Това е „Колата призрак“ от войната в Югославия
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Надали някой от работниците във фабриката на Chevrolet в Калифорния, които са сглобили това Camaro през 1979 г., е предполагал, че един ден то ще бъде използвано в кървав конфликт на другия край на света.

Тази кола изглежда като реквизитна от филма с Мел Гибсън „Лудия Макс“, но всъщност няма нищо общо с антиутопичния екшън на Джордж Милър. Един ден обаче нейната история може да бъде екранизирана, защото в нея има голяма доза човещина и смелост.

image

Това е историята на колата призрак, която неканена влиза на Балканите, за да помогне на хората, до които никой не може или не иска да стигне.

В началото на 90-те години в Югославия започва война, която тлее цяло десетилетие и отнема живота на над 100 000 души. Бивш датски ветеран от специалните части решава, че може да бъде полезен на хората, до които не може да стигне хуманитарна помощ. Хелге Майер предлага помощта си на агенции, правителства и дори ООН, но всички му отказват.

image

Бившият командос обаче е твърдо решен и има план да направи бърза и сигурна кола, с която да може да достига до военните зони и да достави лекарства и храни на нуждаещите се.

Контактите му го отвеждат в американска база в Германия, където купува въпросното Camaro. Там няколко войника се включват в работата по колата. Подът получава стоманени плочи, а кевларени листове са монтирани в багажника и в корите на вратите. Задното стъкло е сменено и на неговото място е заварен стоманен лист. Предният и страничните прозорци са бронирани, можещи да издържат на няколко изстрела на леко стрелково оръжие.

image

Оригиналният 5,7 V8 на това Camaro е мощен само 185 к.с. Майер и приятелите му вдигат „конете“ на 220. В крайна сметка двигателят получава нитро система, с която за кратко Camaro-то разполага с 440 к.с., в случай че се наложи бърза евакуация. Гумите също са подсилени с военен рън-флет и колата може да остане в движение дори и след спукване.

Предницата на Camaro-то също е модифицирана. Лудият датчанин и приятелите му изработват гребло, за да може колата да преминава през отломки и заграждения. Но освен допълнителна броня това Camaro разполага с пожарогасителна система, система за инфрачервено наблюдение и нощно виждане за шофиране без светлини. Пред радиатора пък е сложено жълто пате.

image

Заводският син цвят на купето е сменен с матово черен. По-точно с военен клас черна боя, поглъщаща вълните на радарите и намаляваща топлинното излъчване. Майер е и бивш пилот, обучен от ВВС на САЩ и знае колко полезни са стелт технологиите.

image

Приятелите на Хелге Майер кръщават Camaro-то „Колата призрак“ (Ghost Car). Когато е напълно завършена датчанинът започва да планира детайлно маршрутите на своите импровизирани мисии. Той решава, че е най-безопасно да се придвижва през нощта до обсадените райони.

image

Освен храни и лекарства, Camaro-то превозва и дрехи за най-невинните във всяка война – децата. Изпълнявайки поредица от доставки (всяка една с товар до 400 кг) колата на Майер бързо се превръща в легенда сред местното население, което вижда в нея частица надежда, че доброто все още съществува.

image

Майер получава подарък от военната база в Германия каска и бронежилетка, с които кара Camaro-то до най-критичните точки в Босна и Хърватска. Той отказва да носи огнестрелно оръжие със себе си, а взима единствено Библия и стандартен военен нож, заради което получава прякора от местните „Божият Рамбо“.

image

Импровизираните хуманитарни доставки не са оторизирани от никого. Част от тях са спонсорирани от войници и приятели на Майер. Датчанинът успява да направи над 100 доставки в зоната на военните действия, където всяка една от враждуващите страни е можела да го убие.

image

Със затихването на войната намаляват и мисиите на самарянина. Той спира рисковата си помощ в средата на 90-те, когато през 1995 г. е подписан мир, слагащ край на конфликта в Босна и Хърватия.

image

В наши дни Хелге Майер живее със съпругата си в Германия. Той все още притежава призрачното Camaro, което нарича своя боен кон. В момента колата вече е оранжева и често се кара, но вече без повечето модификации.

https://dizzyriders.bg/post/13733/tova-e-bkolata-prizrakl-ot-voynata-v-yugoslaviya?image=567738




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20407837
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71347
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930