Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2013 01:39 - Информатика - есе
Автор: keyshady Категория: Технологии   
Прочетен: 2180 Коментари: 1 Гласове:
2



 Що е то информатика и как я разбирам аз? От моя гледна точна информатиката е просто един учебен предмет, никак лесен при това, с който трябва да се справя успешно и съответно (евентуално) да придобия някакви познания в дадената област. Тъй като не съм страстно разпален към информатиката и необходимостта й в моя живот е сведена кажи-речи до минимум, не мога да дам приказно определение, не мога да я опиша като някаква си приказка. За мен нейното значение е такова, каквото можем да го срещнем в науката, в книгите, в интернет и прочие.

imageВие започвате да изучавате информатика. Как мислите, какво означава думата информатика? Някой ще каже, че тя означава работа с компютър, друг ще каже, че това е съставяне на компютърни програми. И всеки от вас ще бъде прав. Някои смятат даже, че информатиката е учебен предмет, чрез който се изучава компютъра и учениците се научават да работят с него. Вярно е, че в редки случаи урокът по информатика може да премине без компютър. Но и на урока по химия се използват колби и епруветки, а в същото време химията не изучава само колбите и епруветките. Същото е и с информатиката, която не изучава само компютрите. Информатиката – е една “простичка” наука, която изучава начините за получаване, съхранение, предаване и обработка на информацията – най-общо казано.

image  За да се работи с информацията на съвременно ниво, е необходимо да използваме компютър и затова компютрите се изучават в уроците по информатика. Стремителното развитие и широкото разпространение на информатиката започва с появата на компютрите и в момента тя е една от най-бързо развиващите се науки.Вече няколко пъти споменавам информацията, и както отбелязах – тя е основното нещо в информатиката.  Информацията, както вероятно повечето знаем, е низ от сведения (съобщения) за окръжаващия ни мир, които постъпват при нас във вид на знаци (символи), сигнали. Още като се събудим сутрин, ние веднага попадаме в света на информацията.  Докато гледаме, получаваме информация; докато слушаме, също получаваме информация; взимаме предмети, ядем, миришем и отново получаваме информация. Веднага след раждането си малкото дете започва да получава информация за околния свят.  Информация ни носят предметите около нас, както и източниците: книги, списания, вестници, телевизия, радио и др.

image

                    От най-древни времена човекът е обкръжен от информация. Потребността да изразиш, да предадеш информация, е довела до появяването на човешката реч, писмеността, изобразителното и музикалното изкуство, книгопечатането, пощенските връзки, телеграф, телефон, радио, телевизия, интернет. Една и съща информация може да се представи в различен вид. Например можеш да представиш информация за това как си прекарал лятото. Естествено ти ще разкажеш на приятелите си с думи или ще напишеш съчинение на хартия, ще нарисуваш картина или ще съчиниш стихотворение.       Намираме се в ера, където животът би бил немислим без компютрите и  компютърните системи, незвисимо дали искаме това или не.Те осигуряват необходимите знания за боравене с  технологиите и олесняване начина на живот. Сега трудно бихме си представили живота без заобикалящите ни лаптопи, интернет, мобилни телефони, цифрови фотоапарати и камери, без GPS в колата и цялата система от сигнализиращи устройства върху таблото, защото в съвремието всичко подлежи на компютъризация .Настъпили са изключителни промени в света на компютрите-докато преди те са служили за съвсем елементарни операции и са разполагали с няколко МБ памет, сега те са годни да съхраняат ТБ музика, филми, документи, програми и намират все по-широко приложение във всяка една област. Телефонът със шайба днес е заменен с безжичен телефон с тъч скрийн. Докато преди са били познати фотоапарати с филмова лента, днес дигиталните, с хиляди мегапиксели и невероятни възможности за изображение, набират широка популярност. Изобретен е и GPS, който също намира широко приложение, особено в автомобилопроизводството. Всички тези научни постижения се развиват благодарение на развитието на информационните технологии. Ето защо те са с изкючително значение за цялостното развитие на вселената.

Информатиката намира приложение и в света на забавленията и развлеченията. Компютърни игри за така наречените „геймъри“ или пък възможност за да се изразят различни видове изкуство като композиране на музика и песни, рисуване на картини или просто създаване на някоя забавна програмка..

image   Информационните технологии помагат и на хората за свързването им с целия свят. С появата интернет сякаш границата между човека и света се стопява. Мрежата служи за набавяне на полезна информация и за комуникация. В глобалната мрежа се съхранява невъобразимо количество от информация, достъпна за всеки във всякакъв вид . Човек може да намери нужни фаилове, интересна информация. Ако намира затруднения в търсенето, или е начинаещ може  да използва светоната търсачка-Google. Освен за обучителна и познавателна цел интернет служи и за развлекателна такава. Всеки може да следи новини около любимия си изпълнител, група, може да гледа и тегли любими филми, музика, скечове. С изобретяването на различните месинджъри-Facebook, Skype, Twitter, можем да общуваме с близки и приятели от целият свят, а дори и с някой, който стои на съседния компютър.

image  За нас студентите компютрите и програмите свързани с тях са от изключителна важност,от интернет ние добиваме информация ,свързана с  предметите ,който изучаваме, световната мрежа предоставя изклю1ително много информация по всяка една тема за която ,можеб и имаме домашно или  някой реферат, така компютърните системи и информатиката помагат и на нас в този свят препълнен от добре подредена и практична информация ,която може да се извади от интернет само с кликането на мишката или натискането на тъч пада на лаптопа.

Независимо под каква форма са използвани информационните технологии, светът не би съществувал без тях. В днешно време не мога дори да си представя как би преминал един работен ден в някоя счетоводна фирма например. Как биха правили месечен отчет счетоводителите…на ръка!?-немислимо! Или как би преминал един мой ден  без да използвам мобилния си телефон за да позвъня на някого просто да попитам “Как си?“, или без да използвам лаптопа си за да чуя някоя любима песен.

image   Като обобщение на мойте разхвърляни мисли, бих искал да кажа че не можем да съществуваме без компютри, информатика и темподобни системи и програми.Просто до болка сме свикнали вече с тях , а доста хора си изкарват и парите чрез интернет и програмиране.  Искаме или не това е факт-информационните технологии са неизменна част от цялостното ни ежедневие!




Гласувай:
2




1. cell - Hi !
16.12.2013 09:21
Чудесно есе !Много искрено !Много полезно !Вдъхновяващо !Хубави празници -за автора !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: keyshady
Категория: Технологии
Прочетен: 4807
Постинги: 1
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930